Bademcikler (Tonsil) boğazda dil kökünün her iki yanında yerleşmiş olan iki adet lenf dokusundan oluşmaktadır. Bağışıklık sisteminin bir parçasıdırlar ve ağız yoluyla alınan mikroplara karşı bağışıklık sistemini uyarırlar ve ilk yanıtı verirler.
Bademciklere cerrahi müdahalede bulunmak için iki temel kriter vardır. Bunlar ayrı ayrı kriter olabileceği gibi tek başlarına var olmaları da başlı başına cerrahi müdahale için yeterlidir.
Bademcikler nefes alıp vermeyi ve beslenmeyi etkileyecek kadar irileşebilir ve geniz eti semptomlarını taklit edebilir. Bu durumda çocuğun sağlıklı olarak gelişimini devam ettirebilmesi ve apne oluşmasını engellemek için bademciklere geniz etiyle birlikte müdahale edilmelidir. Bademciklerin aşırı iri olması söz konusu ise bademcikleri almak yerine küçültmek cerrahi bir seçenek olabilir.
Bademciklerin alınmasını gerektiren diğer bir durum ise sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonlarıdır. Sık tekrarlayan bademcik enfeksiyonları (yılda 4 ya da iki yılda 7 enfeksiyon) söz konusu olduğunda bademciklerin boyutlarının hiçbir önemi yoktur ve bademcikler küçük olsa dahi almalıdırlar.
Operasyon kararı verilirken burada da tabi ki fayda – zarar dengesi gözetilir. Bu nedenle artık operasyon gündeme geldi ise zararları faydalarını gölgelemeye başlamış demektir.
Kronik enfeksiyon varlığında bademciklerin alınması çocuğun sık bademcik enfeksiyonu olmasını engelleyecek ve enfeksiyonların getireceği komplikasyonları (havale, akut romatizmal ateş, akut poststreptokoksik glomerülonefrit) azaltacaktır. Ayrıca bu enfeksiyonlar nedeniyle sürekli ilaç kullanımını da azaltacaktır.
Bademcik ameliyatı olacak tüm çocuklar geniz eti açısından ameliyatta veya öncesinde değerlendirilmelidir, tersi ise her zaman doğru değildir.
Çocuğunuzun geniz eti sorunu tedavi edilebilir ve doğru müdahale ile çocuğunuzun sağlığı hızla normale dönebilir.
Bu sitede yer alan içeriklerin her biri bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sitede anlatılan hiçbir tedavi yöntemini doktor kontrolü dışında uygulamayınız. Aksi takdirde doğacak herhangi bir problemden hiçbir şekilde site yönetimi ve Doç. Dr. Osman Halit Çam sorumlu değildir.
© 2023 – Tüm Hakları Saklıdır. Doç. Dr. Osman Halit Çam
Son Güncellenme : 12.03.2025